Pregovori sa EU pozitivno će uticati na ekonomiju

Published on 06/28,2013

Odluka šefova vlada i država EU da se otvore pristupni pregovori sa Srbijom, pozitivno će uticati na ekonomska kretanja u zemlji, ocenili su danas za Tanjug ekonomski eksperti.

Dobijanje datuma, čak i ovako definisanog, svakako će imati pozitivan uticaj na ukupno poslovanje u Srbiji, pre svega, na interes stranih investitora za ulaganje, ocenio je profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić, napominjući da, ipak, ne treba očekivati nikakve spektakularne rezultate, preko noći.


Da bi investitori došli, smatra on, Srbija mora da uradi mnogo više da popravi ukupan investicioni ambijent.
- Dobijanje datuma je samo znak za strane investitore da je Srbija na dobrom putu, ali to je jedan dugoročan proces, koji će trajati možda i više godina, čak do jedne decenije.To, ipak, znači odredjenu sigurnost i investitori mogu dugoročno da razmišljaju da li je Srbija poželjna destinacija – kazao je Savić.

On je ocenio da u ovom trenutku ne možemo očekivati mnogo veću pomoć iz predpristunih IPA fondova, koja sada iznosi izmedju 200 i 250 miliona evra.
Onog trenutka kada dobijemo tačan datum, kako je rekao, cifra će se povećati, “ali ne toliko kao što očekuju mnogi ljudi, jer pravi novac se dobija tek kada zemlja postane članica EU”.

Počasni predsednik kompanije “Sintelon -Tarket”, Nikola Pavičić, kaže da je “najvažnije što će to uticati na efikasnije rešavanje unutrašnjuh ekonomskih problema, jer sa ovakvom privredom nikad nećemo ući u EU”.

- Investicije će doći kad Srbija reši problem kamata, kad bude realan kurs, kad inflacija bude normalna – rekao je Pavičić, dodajući da “sama činjenica da ulazimo u pregovore, teraće nas da pravila Evropske zajednice, ne samo usvajamo, nego i sprovodimo i da rešavamo ove ekonomske probleme”.

On je predočio da nije dovoljno samo preneti pravila EU, nego ih treba i primeniti na tržištu, “jer ćemo tek tada moći da iskoristimo prednosti koje daje mogućnost prodaje na ogromnom tržištu Rusije, Kazahstana i Ukrajine”.

Dekan Fakulteta za ekonomiju finansije i administraciju FEFA, Ana Trbović, ističe da dobijanje datuma donosi predvidivost poslovne klime za duži period, što je investitorima najvažnije, jer znaju da će na kraju pregovaračkog procesa, standardi u Srbiji biti isti kao u Nemačkoj ili Poljskoj.

- Oni će znati da je to poslovna klima gde postoji zaštita konkurencije, fer pravila, borba protiv korupcije i da sudstvo može da garantuje za poslovne ugovore”, kazala je ona.

Trbovićeva je navela da, teoretski, veća sredstva iz IPA fondova nećemo moći da dobijemo do usvajanja novog budžeta EU 2014. godine, ali da ćemo u praksi do njih moći da dodjemo kroz učešće u projektima EU.

- Tu je reč, pre svega, o infrastrukturnim projektima, a ne samo o tehničkim i stručnim, u kojima će Srbija morati da učestvuje sa 10 do 20 odsto, dok će ostalo pokrivati sredstva EU. Zbog tog sufinansiranja, naš budžet će postati više programski i sredstva poreskih obveznika će se mnogo transparentnije trošiti – zaključila je Trbovićeva.
 
Izvor: rskrediti 


Comments

Leave a Reply

Dodaj komentar

Zapamti me