Stambeni krediti neće biti jeftiniji

Published on 04/22,2013

Nema prostora da stambeni krediti kod nas budu jeftiniji, jer su kamate već slične evropskim, oko pet odsto. U Srbiji, s druge strane, nisu kamate glavni problem što se teško dolazi do stana, već mizerna prosečna plata od 350 evra – kaže za „Blic“ Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.
 
 

Da li je bolje da oni koji planiraju da se zaduže za stan to učine sada ili da sačekaju?

Za skroman stambeni zajam od 50.000 evra na 10 godina, ne računajući kamatu, dužnik bi sada mesečnu ratu morao da plaća preko 400 evra. To jeste skupo, ali s druge strane, evropska referentna kamata – euribor, koja se uračunava u evrokredite, sada je na rekordno niskom nivou od 0,3 odsto. Kako kriza bude jenjavala, ta kamata će da raste, a to direktno utiče na poskupljenje kamata vezanih za tu evropsku stopu.

Dakle, nemoguće je da kamate budu niže?

Nije nemoguće, ali nije ni jednostavno. Prvo morali bi da imamo inflaciju jedan do dva odsto godišnje, a obaveznu rezervu banaka pet odsto. Nivo loših kredita, koji kod privrede iznosi preko 20 odsto, morali bismo da svedemo na oko pet odsto kao što je u EU, a i referentna kamata NBS bi morala da padne s 11,75 na oko pet odsto. Tada ćemo, umesto BB-, imati kreditni rejting AA, a onda nećemo više biti rizična zemlja i kamate će imati prostor da padaju.

I privrednici, da bi opstali, traže niže kamate. Da li su im ti zahtevi realni?

Privredi ne može da bude manja kamata od sedam ili osam odsto na evrokredite, i oko 14 odsto na dinarske, kolike su sada. Trošak banke je u startu veći od pet odsto, jer uključuje zaduženje na stranom tržištu, rizik klijenta, osiguranje kredita… U 2001. ili 2002. krediti za privredu su bili četiri puta skuplji i niko se nije žalio. Sada je standard najveći problem.
 
Izvor: rskrediti 


Comments

Leave a Reply

Dodaj komentar

Zapamti me